onsdag 11. mars 2009

Skrift - et system som formgir tanker!

Skrift!

Nå har vi fått nytt tema, nå skal vi ha om skrift.
Når dette tema er ferdig, skal vi kunne:

- Kjenne noen av de virkemidlene vu bruker grafisk design.
- Kunne nok om skrfit til å lage plakater og brosjyrer for egen bedrift.
- Kunne litt om en kalligrafi.

Bilder er kommunikasjonsmidler. Ord og bilder har gjerne følge av hverandre og forsterker hverandres effekt. Å skrive er å gjøre språket synlig. Og skrift skaper ”møte” mellom mennesker. Skrift er det som holder en kultur sammen. Samtidig kan skrift fungere som dekor og gi skjønnhetsprodukter.

Det er viktig og kunne noe om skrifter hvis du skal arbeide med grafisk design, men det kan også være nyttig å kunne noe om skrift hvis du for. eks Skal lage plakater, skilt, blomsterbuketter eller bare en PC- en i en desigprosess.

Skriftspråket begynte med enkle tegningener. Etterhvert som tegningene ble enklere og enklere utviklet det seg til å bli piktogram. Et piktogram er en enkel tegning som forteller en historie. Det kan ligne på en tegneseire eller en rebus.

Etterhvert kom også språkelyden. Betydningen på bilde kinne da bety flere ting. Det kunne også hende det betydde noen annet en det varbilde av. Betydningen begynte å fløge ”lyden” av symboler. Det er begynnelsen av bokstavene.

Selv en dag i dag fines det oiktogrammer. Når vi ser bilder som forklarer oss hvor vi finner toalettet eller rasteplasser, eller at røyking er forbudt. Da er dette piktogrammer som forteller oss det. Vi har også sånne ikoner på datan. På mobilen har vi ikoner, som f. eks hjerte, smilefjes


Definere: Tegn, symboler, ikon, logo og piktogram.
Tegn: Er spor eller bilder som en språkgruppe eller en kultur har lært hva betyr. Tegn handler om språk og er den minste enheten som gir mening.
Symboler: er et tegn som vi forstår fordi vi kjenner til det fra før. Et symbol er noe mange er blitt enige om betydningen av, på tvers av grenser og språkbarrierer. En tåre er en tåre og et smil er et smil uansett hvor i verden du møter det.
Ikon: er et tegn som er internasjonelt. Det skal være så tydelig og så kulturnøytralt at alle mennesker uasnett språk og bakgrunn kunne forstå det.
Logo: Er navnet på en bedrift eller en virksomhet. En logo er utformet slik at utseendet danner en helhetlig form som er lett å kjenne igjen.
Piktogram: er et stilliert bilde som tydelig viser hva det forestiller.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar